модерна баня

Ноември и декември не са подходящи месеци за ремонтни работи в нашия дом. Но можем да ги използваме полезно като замислим и плануваме как да изглежда нашата баня през пролетта например. Банята е помещението, което най-често се нуждае от ремонт вкъщи. Но планирането му изисква да огледаме какви са модните тенденции за оформление на баня. Няма да повярвате, но модата за дома е толкова променлива, колкото и в модните облекла, непрекъснато се появяват нови, още по-интересни и неповторими елементи, фаянс, дизайн и т.н.

Домашната баня отдавна престана да изпълнява познатата функция на помещение, в която можеш да изпереш или да се изкъпеш. Сега банята е и салон за красота, място за релакс, спа-процедури, неизискващи бърза работа. Разбира се първа точка в плана за осъществяване на новата ни визия е да открием кой ще ни помогне да се отървем от съсипания вид на старите плочки, оборудване, детайли. Няма как – това е непосилна работа за „направи си сам“, затова пък има професионалисти, които да изкъртят, почистят и извозят всичко ненужно, като ни помогнат да оформим помещението според желанието си.

Разбира се ще се съобразяваме с бюджета си и ще потърсим кой кърти, чисти, извозва София на най-ниски цени. Не пречи още сега, в зимните месеци, да ангажираме професионалистите, защото започне ли сезонът и цените може да не са същите. След което можем да се заемем с визията.

НЯКОЛКО ИДЕИ ЗА МОДЕРНА И ФУНКЦИОНАЛНА БАНЯ

Естественият камък в интериора никога не излиза от мода, но не всеки може да си позволи този скъп материал. Но керамични плочки с рисунък на естествен мрамор, гранит, малахит можем да намерим лесно. Има широка гама от имитации на природен камък – модерните цифрови технологии за печат позволяват да се получи висок контраст на изображението и забележителна устойчивост на избледняване.

Имитация на дърво в интериора ще внесе много топлота и уют в помещението. Това оказва благоприятно въздействие върху емоционалното състояние на човека. Но естествено дърво в банята не е подходящ материал. Затова производителите на фаянс предлагат и имитация на дървесина в своите колекции. Все повече на пазара се появява фаянс с имитация на източни мотиви, бамбук и скъпоценна дървесина.

Имитации на тъкан са сред последния писък на модата. Някои по-смели производители на фаянс рискуват да предложат на клиентите колекции с имитация на тъкан – лен, коноп и др. И никой не е очаквал какъв успех ще има тази идея. Има фаянсови плочки, които имитират ръчна бродерия върху лен, печат върху коприна, плетени дантели и др. Рисунъкът е най-разнообразен от шотланско каре, растителни орнаменти, индийски, африкански, гръцки и др. етномотиви, до имитации на картини и гоблени. В последните години видът на екзотични дамаски, рогозки, мозайки, пресъздадени във фаянса придават на интериора неповторим опияняващ източен колорит.

Имитацията на кожа също се използва успешно от производителите на фаянс. Повърхността на плочки от „естествена кожа“ не се приплъзва, много по-топла е от обичайното, и когато се допира до кожата създава много реалистичен ефект. Особено подходяща настилка за пода на банята ни.

Фаянс с цветен принтер – ярките цветове на принта се съчетават добре с тъканта на другите повърхности. Но с принта трябва да сме внимателни, малките фигурални елементи разширяват пространството, а големите обратно, го смаляват. Като се има предвид, че флоралните мотиви създават силен декоративен ефект, използвайте тези плочки да акцентирате вниманието върху дадена зона и задължително комбинирайте с едноцветна повърхност, без рисунък.