Ако планирате основен ремонт на къщата, вероятно се изправяте и пред цял куп въпроси – какви точно ремонтни дейности предстоят, в каква последователност трябва да се извършат те и най-вече от къде да започнем? Отговорът на тези въпроси ще може да получите след като поканите специалист, който да направи детайлен оглед, но като начало аз ще се опитам да ви дам някои насоки.
От къде да започнем?
Може и да ви се стори странно, но ремонт на къща винаги се започва от покрива надолу. Тук е важно да знаете, че не се изисква специално разрешение за смяна на керемидите, но когато ремонтът включва и смяна на покривната конструкция, ще ви е нужен проект и разрешение за строеж от общината.
Каква е правилната последователност на ремонтните дейности?
Първо се започва с мокрите процеси – отвътре и отвън – и може да се работи едновременно, но до определен етап. Следва премахване на съществуващи стени и тук ще се спрем на някои важни особености.
При промяна на стени и разпределения, първата дейност, разбира се, е къртенето, но преди това е много важно да се консултираме с инженер-конструктор, който да ни даде своето компетентно мнение за безопасността на търсените от нас бъдещи промени. Ако те са значителни, е необходимо да се изготви дори проект. При старите панелни блокове почти всяка стена е носеща и е опасно да се бутат комини, трегери и стени без такава консултация.
Следващият етап в ремонтните дейности е изграждането на нови стени, което съвсем естествено, започва след бутането на старите, но тук идва ред и на полагането на всички видове инсталации.
Важно е да запомните, че всички работи, свързани с електро, ВиК и ОВ инсталациите трябва да са в началото на ремонта, а за изграждане на отоплителната инсталация ви е необходим проект. След това се прокарват тръбите, а като свършим работата по инсталациите можем да започнем мокрите процеси по измазване на обекта.
Съвсем логично първо започваме с измазването на тавана, след това стените и накрая завършваме със замазките по пода. След изчакване на технологичното време за съхнене се започва работа по шпакловането на стените.
След банята и тоалетната идва ред на кухнята, хола и другите части от дома, в които ще се лепят плочки. След това се завършва с лепенето на плочи по коридорите. Всички те се покриват с велпапе и найлон, за да ги предпазим при последващата обработка на стените. След шпакловката на стените и таваните идва ред на боядисването на стените.
Когато на пода се поставя ламинат, стените може да се боядисат и тогава да се поставя паркета. Но, ако паркетът ще бъде от естествено дърво, след подреждането му се изисква шлайфане, при което обикновено се получават наранявания на стените на височина около 10-15 см от пода от машината за циклене. Затова обикновено боята се оставя за последен етап като паркетът се покрива, за да не се повреди.
Всички тези строителни дейности звучат плашещо, особено, ако включват къртене на стени, тако че след като вече имате известно понятие за тях, най-добре е да наемете специализирана фирма.