Лятото вече е тук и все повече в главата ни започва да се прокрадва мисълта за ремонт и освежаване на дома. Без значение дали планирате само леко пребоядисване или искате и малко по – сложни дейности – смяна на тапети, измазване на стените, нова кухня или мебелировка в хола, нова дограма, ремонт на покрива, има доста неща, за които трябва да помислите преди това.
Подготовката за ремонта е много важна, защото от нея зависи успехът на начинанието и ще определи крайния резултат.
Кои са обаче най – важните неща, които трябва да обмислите, преди да се заемете с ремонта.
1. Решете какво точно ще правите
Много важно е да имате проект какво точно ще правите – една стая или цялото жилище? Само ще боядисвате или по – сложни задачи. когато имате ясен план в главата, ще може да определите срокове, бюджет, евентуални консултации, ако се налагат.
2. Кой ще ремонтира
Сами ли ще правите ремонта или ще се обърнете към майстор. Или ще наемете фирма? Ако започвате сами – имате ли капацитета да се справите, необходимите познания и компетентност? Ще може ли да решите въпроси, свързани с частта електрозахранване, ВиК, хидро – и топлоизолация? Имате ли уменията да шпакловате и ще боядисате ли качествено?
В случай, че решите да наемете фирма, не се хващайте с първата, която видите в интернет или която сте чули. Намирането на добър майстор не е лесна задача и не трябва да гледате лекомислено на това. Консултирайте се с приятели, минали по този път, четете рецензии. Когато изберете майстор или фирма, поискайте договор в него, за да си гарантирате срокове, евентуална гаранция на строителните работи, както и да се защитите при евентуална злоупотреба от негова страна.
3. Бюджет
Определянето на бюджет за ремонт винаги е голяма въпросителна. Дори да си начертаете евентуални суми за различните строителни материали, винаги излизат непредвиден разходи, за които дори не сме си помисляли. Затова, когато започвате ремонта, наред с основния бюджет, си предвидете едни 15-20% отгоре, които да имате като ресурс, на който може да разчитате.
Освен това по време на ремонта може да излязат форсмажорни ситуации, да се наложи спешна реконструкция, да се открият неочаквани проблеми, което да доведе до по – големи промени в първоначалния план и съответно до – по – големи разходи. Разбира се, никой не иска да се стигне до подобен сценарий, но винаги имайте план Б, на който може да разчитате. Дали това ще бъде кредит от банка или заем от приятел, за всеки случай и за ваше спокойствие е добре да си имате още един евентуален източник.
4. Срокове
Всеки иска ремонтът да завърши бързо и след това да се радва на нови си и по – красив дом. За съжаление сроковете обаче често се дават, за да не се спазват. Лошо време, по – бавна работа на майстора, технически проблем или просто други странични обстоятелства могат да бъдат причина за забавяне от първоначално поставените времеви диапазон. Просто се запасете с търпение и знайте, че по – добре нещо да стане по – бавно, но и да бъде по – качествено, за сметка на „бърза работа – срам за майстора“.

И така, когато сте готови за всички тези малки подробности покрай вашия ремонт, нещата ще вървят по – леко и по – лесно. Просто планирайте, бъдете гъвкави и готови на компромиси. Защото пътят за по – красивия дом минава през ремонта!